Nieuwtjes

Verplichte attesten bij de verkoop van je woning

Het verkopen van een woning is een belangrijke stap die gepaard gaat met een aantal administratieve verplichtingen. Eén van de belangrijkste aspecten van dit proces is het verzamelen van de juiste attesten. Deze documenten zijn niet alleen wettelijk verplicht, maar geven potentiële kopers ook cruciale informatie over de staat van de woning. In dit artikel bespreken we de belangrijkste attesten die je nodig hebt bij de verkoop van je woning.

 

Energieprestatiecertificaat (EPC)
Het Energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Dit certificaat is verplicht voor elke woning die te koop of te huur wordt aangeboden. Het EPC moet worden opgesteld door een erkende energiedeskundige en vermeldt de energieprestatie van de woning op een schaal van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energieverspillend). Dit helpt kopers om een geïnformeerde beslissing te maken en te weten wat de mogelijke energiekosten zullen zijn.

Elektriciteitskeuring
Een ander verplicht document is het keuringsverslag van de elektrische installatie. Deze keuring is verplicht voor alle woningen waarvan de elektrische installatie ouder is dan 25 jaar. Een erkende controle-instelling voert de keuring uit en stelt een verslag op. Als de installatie niet conform de wettelijke normen is, moeten er aanpassingen worden gedaan. Dit keuringsverslag moet aan de koper worden overhandigd bij de verkoop van de woning.

Bodemattest
Het bodemattest is een document dat aangeeft of de grond al dan niet verontreinigd is. Dit attest wordt uitgegeven door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) in Vlaanderen, de Waalse Overheidsdienst voor Leefmilieu in Wallonië, en de BIM (Brusselse Instelling voor Milieubeheer) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het attest informeert kopers over de milieukundige toestand van de grond, wat vooral belangrijk is bij de verkoop van oudere panden of panden op voormalige industriële sites.

Asbestattest
Sinds 2022 is het asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen in Vlaanderen die voor 2001 gebouwd zijn. Dit attest geeft aan waar er mogelijk asbest in de woning aanwezig is. Een erkend asbestdeskundige voert een grondige inspectie uit en stelt het attest op. Asbest kan schadelijk zijn voor de gezondheid, en dit attest helpt kopers om op de hoogte te zijn van eventuele risico's.

Stedenbouwkundige inlichtingen
Bij de verkoop van een woning zijn stedenbouwkundige inlichtingen eveneens verplicht. Deze inlichtingen bevatten informatie over de stedenbouwkundige bestemming van de grond, eventuele bouwovertredingen, en de aanwezigheid van plannen van aanleg of verkavelingsvergunningen. Deze gegevens zijn van belang voor kopers om te weten wat ze kunnen en mogen doen met het pand en de grond.

Kadastraal uittreksel
Het kadastraal uittreksel is een officieel document dat een overzicht geeft van de kadastrale gegevens van de woning. Dit omvat onder andere de oppervlakte, de perceelsgrenzen, en de eigendomsinformatie. Het kadastraal uittreksel is een belangrijk document voor zowel de verkoper als de koper, omdat het duidelijkheid biedt over de officiële registratie van het pand.

Keuringsverslag voor de verwarmingsketel
Indien de woning over een centrale verwarmingsinstallatie beschikt, is het keuringsverslag voor de verwarmingsketel ook verplicht. Dit verslag, opgesteld door een erkend technicus, bevestigt dat de verwarmingsinstallatie correct functioneert en voldoet aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften. Dit attest is vooral relevant voor ketels die ouder zijn dan vijf jaar.

Postinterventiedossier (PID)
Het postinterventiedossier is verplicht voor woningen die na 2001 zijn gebouwd of waarin na 2001 ingrijpende renovatiewerken zijn uitgevoerd. Dit dossier bevat alle technische gegevens en plannen van de uitgevoerde werken, wat nuttig is voor toekomstige verbouwingen of onderhoudswerken. Het PID moet door de verkoper aan de koper worden overhandigd bij de verkoop.

 

 

Het verzamelen van de juiste attesten is een essentieel onderdeel van het verkoopproces van een woning. Deze documenten bieden transparantie en zekerheid aan potentiële kopers, en helpen om het verkoopproces vlot en juridisch correct te laten verlopen. Bij Impromove begrijpen we het belang van een correcte en complete documentatie. Onze ervaren vastgoedmakelaars begeleiden je graag doorheen het hele proces, van het verzamelen van de nodige attesten tot de uiteindelijke verkoop van je woning. Heb je vragen over de verplichte attesten of hulp nodig bij de verkoop van je woning? Neem dan gerust contact met ons op. We staan voor je klaar!